banner-mei 1880x1235

Beperkende denkpatronen

Veel mensen geloven dat positief denken en manifestatie belangrijke hulpmiddelen zijn die ons vooruit helpen naar onze doelen, maar wat dan met het tegenovergestelde? Beperkend denken kan net zo belastend zijn als positief denken een zegen is. Het is één van de manieren waarop we onszelf saboteren op weg naar succes.

Als je niet zeker weet wat beperkend denken inhoudt, Lees hieronder negen voorbeelden. Wanneer je deze denkpatronen herkent, pak ze aan, anders kan je succes eronder lijden.

Alles of Niets

Dit zwart-wit denkpatroon beperkt je vermogen om nuances te herkennen. Je wordt gezien als een groot succes, of als een compleet falen. Dit rigide denken weerhoudt ons ervan om vooruitgang te boeken en te groeien, omdat het geen ruimte laat een ‘middenweg” te vinden.

Focus op het negatieve

Negatief denken is één van de meest prominent besproken onderwerpen in de zelfhulpwereld. We zijn ons allemaal bewust van de schadelijke impact die dit denkpatroon op ons leven kan hebben. Wanneer je geneigd bent om alle informatie door een negatieve lens te filteren, zal dit je geluks- en succesniveau belemmeren, zelfs als je verdiensten anders suggereren.

Overgeneralisatie

Dit denkpatroon kan het best worden omschreven als het generaliseren van een enkel incident naar brede conclusies. Bijvoorbeeld, je faalt en concludeert dan dat het volledig waardeloos is, dat je inherent slecht bent, en dat er geen manier is om te verbeteren. Naast het feit dat het overdreven negatief is, is dit denkproces niet logisch. Probeer te stoppen met denken in absolute termen.

Gedachten lezen

Het is onmogelijk om gedachten van anderen te lezen. Zelfs als je buitengewoon intuïtief bent, kun je niet met zekerheid weten wat er in iemands hoofd omgaat. Als je echter snel aannames maakt over anderen of denkt te weten wat de “echte reden” is waarom ze op een bepaalde manier handelen, dan zou je kunnen lijden aan dit patroon.

Vaste Mindset

Een vaste mindset is het geloof dat dingen zijn zoals ze zijn en dat er geen noodzaak is om te veranderen. Je vertrouwt op je huidige ervaringen, wat op zichzelf positief is, maar je ziet geen reden om te groeien of te veranderen. Het ontbreken van groei en verandering als individu kan resulteren in stilstand, waardoor je de kansen die de wereld biedt aan je voorbij laat gaan.

Vastzitten aan “Hoe?”

Dit beperkt denken komt voor wanneer je te veel vastzit in het idee van “hoe”. Bijvoorbeeld, hoe zul je ooit je doelen bereiken? Hoewel het hebben van een plan belangrijk is, is het soms onmogelijk om alle details van het bereiken van iets te kennen. Het is echter belangrijk dat het jou niet tegenhoudt om in actie te komen.

Catastroferen

Catastroferen is een vorm van beperkend denken waarbij je de neiging hebt om situaties te overdrijven en de mogelijke uitkomsten ervan te verergeren. Het is als het ware een vorm van mentaal rampdenken, waarbij je jezelf voorstelt dat de ergst mogelijke scenario’s werkelijkheid worden. Deze neiging kan leiden tot buitensporige angst, stress en vermijdingsdrang, waardoor je vermogen om effectief te functioneren in het dagelijks leven wordt belemmerd.

Hoge verwachtingen

Indien je je zorgen maakt over hoe dingen “zouden moeten” zijn in plaats van hoe ze werkelijk zijn, zou je te maken kunnen hebben met dit denkpatroon. Je legt verwachtingen op aan het universum en aan andere mensen, gebaseerd op jouw vooraf bepaalde normen, en vindt het moeilijk om aan te passen wanneer de realiteit niet aan deze normen voldoet.

Personalisatie

Niet alles draait om jou. Heb je dat al eens gehoord? Zo ja, dan ervaar je mogelijk personalisatie. Dit denkpatroon houdt in dat je alles persoonlijk opneemt. Niet alles wat jou overkomt is een persoonlijke aanval of falen. Soms verlopen zaken gewoon niet zoals gewenst, en dat betekent niet dat er iets mis is met jou.

Onderneem concrete stappen !

  • Overloop de lijst met beperkende denkpatronen. Zet een snelle vink naast degene die herkenbaar zijn.

  • Ga nu door de lijst met de aangevinkte denkpatronen en rangschik ze op basis van hoezeer je denkt dat ze jou beïnvloeden. Begin met nummer 1 als de meest invloedrijke en werk naar beneden.

  • Probeer je beperkte denkpatronen één voor één te doorbreken. Begin bovenaan je lijst om ervoor te zorgen dat je de belangrijkste eerst aanpakt.
Aanvullend leesmateriaal:

Beyond Positive Thinking

Deze praktische benadering biedt stapsgewijze methoden en positieve visualisatietechnieken om lezers te helpen bij het personaliseren van doelen, het vertrouwen op creativiteit, het overstijgen van oude overtuigingen en beperkingen, en het omzetten van positief denken in positieve actie.

You Are Beyond Belief: Breaking Free from Limited Thinking

Het doorbreken van beperkende overtuigingen zorgt voor diepgaande, transformerende veranderingen die ervoor zorgen dat je je levendig, krachtig en in controle voelt. Maak een reis met Jordan Paul terwijl hij laat zien hoe je terugkeert naar het ware, het succesvolle, het beminnelijke in jou – het jij dat voorbij overtuigingen gaat.

Limited Thinking: The Most 13 Most Common Excuses

Dit boek onthult de 13 meest voorkomende excuses die mensen dagelijks maken, waardoor ze belet worden om hun meest succesvolle leven te leiden. Hoewel ons potentieel onbeperkt is, kunnen excuses geniepig hun weg vinden in ons leven en ons op allerlei gebieden belemmeren. Ontdek in dit boek ook 13 reeksen affirmaties om je te helpen een leven zonder excuses te leiden en je volledige potentieel te benutten!

Stop Thinking, Start Living

Eenvoudige manieren om negativiteit los te laten en levenslange gelukzaligheid te ontdekken.

The Art of Thinking Clearly

“Het Art of Thinking Clearly” door Rolf Dobelli is een essentiële gids voor het vermijden van cognitieve fouten en het nemen van betere beslissingen in het leven. Met eenvoudige, duidelijke uitleg onthult dit boek de meest voorkomende denkfouten en hoe je ze kunt vermijden. Met 99 korte hoofdstukken verandert dit onmisbare boek de manier waarop je denkt en beslissingen neemt, zowel op het werk als thuis, elke dag.

AudioHypnose - Stress Wegwerken

Een overmaat aan stress of een onvermogen om met stress om te gaan kan negatieve gevolgen hebben voor je emotionele en fysieke gezondheid. Je kan lijden onder een verminderd concentratievermogen, prikkelbaarheid, slapeloosheid, negatieve gedachten, spierspanning, hoofdpijn en nog meer nare gevolgen dankzij spanning. Wil jij je graag de hele dag ontspannen voelen? Dan is onze AudioHypnose Weg Met Stress zeker iets voor jou.

Bezoek de webshop via deze link

 

Comments are closed.