banner-maart 1880x1235 (1)

Bevestigingsdrang

We genieten allemaal van een schouderklopje of lof wanneer we iets goed doen of een doel bereiken. Het bevestigt onze gedachten en handelingen en vergroot het vertrouwen om door te gaan met het verwezenlijken van onze dromen en ambities. Het verkrijgen van goedkeuring van je ouders, vrienden of sociale media is prima, tenzij je voortdurend externe validatie zoekt.

Wanneer je continu goedkeuring van anderen nodig hebt om je beter te voelen over je keuzes, is het tijd om te stoppen en te leren hoe je op jezelf kunt vertrouwen en zelfvertrouwen kunt opbouwen, te beginnen met deze negen tips.

Onderzoek waarom je verlangt naar goedkeuring van anderen

Het begrijpen van de redenen achter jouw behoefte aan validatie van anderen is essentieel om stappen te zetten om je zelfvertrouwen te vergroten. Vaak komt deze behoefte voort uit eerdere ervaringen. Neem de tijd om jezelf vragen te stellen en na te denken over de antwoorden.

Identificeer gebieden die je beschouwt als “minpunten”

Soms raken we verstrikt in een cyclus krijgen we het gevoel dat we niets goed kunnen doen, wat leidt tot het zoeken naar externe validatie. Neem een moment om alles op te schrijven waarvan je denkt dat je er “slecht” in bent, zelfs als het klein lijkt. Bekijk de lijst en zet je in om stapsgewijs aan één aspect te werken. Bij elke prestatie zal je zelfvertrouwen groeien.

Belicht positieve acties die je hebt ondernomen

Verhoog je zelfvertrouwen door 5 – 7 dingen op te schrijven die je vandaag hebt bereikt, ongeacht hun omvang. Bijvoorbeeld, het halen van je dagelijkse waterinname, het vriendelijk afhandelen van een ontevreden klant, of het schoonmaken van de keuken na het avondeten. Elke erkenning verschuift je focus van negatief naar positief denken.

Doorbreek het patroon van zoeken naar bevestiging

Voordat je validatie en goedkeuring van anderen opzoekt, pauzeer. Heb je echt hun mening nodig? Wat zou je hen vertellen als de rollen waren omgedraaid? Door een moment te nemen om met jezelf te overleggen, versterk je je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Zie afwijzing als een kans om te groeien

Elke gebeurtenis in jouw leven, positief of negatief, biedt een kans tot groei. Denk terug aan een moment waarop je je baas of partner teleurstelde. Hoe herstelde je van die situatie? Wat heb je eruit geleerd? Het gebruiken van afwijzing als feedback toont hoe je groeit en vooruitgaat.

Maak persoonlijke groei een prioriteit

De keuze om door te gaan met persoonlijke groei en te leren van je fouten bevrijdt je van de constante behoefte aan goedkeuring. Concentreer je op vooruitgang boeken, wetende dat er af en toe fouten zullen optreden. Leer ervan en vergroot je zelfvertrouwen.

Ontkoppel van Sociale Media

Sociale Media overstimuleert onze geest met een constante stroom van geïdealiseerde beelden. Als je je niet kkunt meten, kun je worstelen met het gevoel dat je niet het aantal likes krijgt dat je wilt. Geniet van de pauze en gebruik de gelegenheid om een boek te lezen, een doel te bereiken, of een andere bevredigende activiteit te ondernemen.

Stop met het vergelijkingspel

Jij bent Uniek, met je eigen talenten en vaardigheden. In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, accepteeer wie je bent terwijl je naar de toekomst kijkt en waar je wilt zijn. Het is een lastige balans, maar de moeite waard om aan te werken om je zelfvertrouwen op te bouwen.;

Omarm jezelf onvoorwaardelijk

Wat maakt je gelukkig? Zoek naar activiteiten die je vreugde brengen en maak je geen zorgen over wat andere mensen denken. Het zal uitdagend zijn, maar het is een geweldige stimulans voor zelfvertrouwen terwijl je een sterker gevoel van eigenwaarde opbouwt.

Onderneem concrete stappen !

  • Neem de tijd om te achterhalen waarom je denkt dat je de goedkeuring van anderen nodig hebt om je beter te voelen over jezelf. Het onderzoeken van deze redenen helpt je patronen te herkennen.

  • Richt je op positieve eigenschappen door ze op te sommen en te bekijken. Misschien wil je herinneringen of kleine positieve affirmaties in de vorm van plaknotities plaatsen op je badkamerspiegel, naast je koffiezetapparaat en op je bureau.

  • Wanneer je een fout maakt, besluit dan ervan te leren en er niet van weg te lopen. Misschien wil je over het incident schrijven in een dagboek, zodat je later kunt terugblikken en zien hoe je ervan gegroeid bent.
Aanvullend leesmateriaal:

Not-Nice: Stop People Pleasing

Ben je te aardig? Als het moeilijk voor je is om assertief te zijn, direct te vragen wat je wilt, of “nee” te zeggen tegen anderen, dan lijd je misschien wel aan te veel vriendelijkheid. In dit controversiële boek werpt de wereldberoemde zelfvertrouwenexpert, Dr. Aziz Gazipura, een scherpzinnige blik op het concept van aardig zijn. Met zijn kenmerkende stijl gebruikt Dr. Aziz boeiende verhalen, humor en ontwapenenede kwetsbaarheid om door het aardige conditioneren heen te snijden en de meest gedurfde, expressieve, authentieke versie van jezelf

Greatness Within: A Five-Step Framework to Stop Seeking Validation

Wat als je, ondanks het volgen van de beste praktijken in de samenleving en het opvolgen van het beste advies van je dierbaren, nog steeds het gevoel hebt dat er iets ontbreekt en niet op zijn plaats is? Dit boek is voor Sophia: een doelgericht persoon die droomt van het worden van een zelfverzekerde schepper van haar eigen leven. Het boek “The Greatness Within” biedt Sophia een methode om zichzelf opnieuw te ontdekken en de reis te beginnen naar het leven dat ze bedoeld is te leiden.

Validation Addiction: please Make Me Feel Worthy

Het zoeken naar validatie is een natuurlijk en normaal onderdeel van menselijk gedrag. We streven naar validatie voor wat we zeggen, doen en zelfs hoe we eruit zien. Hoe een kind is opgevoed, heeft een enorme invloed op hoe die persoon als volwassene naar validatie zoekt. Het zoeken naar validatie wordt obsessief als het onbewust wordt en een patroon vormt, wellicht met negatieve gevolgen. De auteur noemt dit gedrag validatieverslaving. Onbewuste validatienood in een dwangmatige of verslavende vorm kan ernstige gevolgen hebben voor relaties en carrières. Behandeling begint pas wanneer iemand erkent dat er een probleem is. 

Need to Please: Mindfulness Skills to Gain Freedom From Approval Seeking

In “The Need to Please” biedt een vooraanstaande expert op het gebied van mindfulness en psychotherapie empathie, op mindfulness gebaseerde technieken om personen met chronische neigingen tot behagen te helpen. Het boek behandelt en biedt oplossingen voor faalangst, ongepaste zelfopoffering, verlies van persoonlijke identiteit en het onverzadigbare verlangen naar goedkeuring. Daarnaast krijgen lezers inzicht in het beëindigen van codependent gedrag dat te ngrondslag ligt aan het patroon van “pleasen”. Verandering omarmen kan moeilijk zijn, vooral wanneer het ingaat tegen jarenlange sociale conditionering. Als je klaar bent om jezelf los te maken van voortdurende toegeeflijkheid aan de eisen van anderen en in plaats daarvan je eigen behoeften voorop te stellen door te leren “Nee” te zeggen, is dit een waardevolle boek.

You Are Enough: Is it Love or Your Need for Validation?

Ben je gevangen in een voortdurende cyclus van giftige relaties die je gefrustreerd maken over je liefdesleven? Voel je angst, onzekerheid en zorgen die je doen afvragen: “ben ik genoeg?” Bestsellerauteur Rainie Howard is hier om je te vertellen dat je genoeg bent in dit krachtige boek dat de verbinding onderzoekt tussen innerlijke emotionele strijd en negatieve relaties. “You are Enough” neemt lezers mee op een ongelofelijke reis van zelfbegrip om de dieperliggende oorzaken van negatieve emoties te verkennen die zich manifesteren in hun externe relaties. Het boek adresseert de angst en onzekerheid vanbinnen en helpt je je zelfwaarde te ontdekken.

AudioHypnose - Meer Zelfrespect

Verken onze op maat gemaakte audiohypnose MP3’s om meer zelfrespect te cultiveren, zelfvertrouwen te vergroten en persoonlijke empowerment te bevorderen. Begin vandaag nog aan de reis naar zelfontdekking.


Bezoek de webshop via deze link

Comments are closed.