Blog Post Afbeeldingen

De effectiviteit van hypnose als interventie voor obesitas

Hypnotherapie, een vorm van therapie die hypnose gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, is onderzocht op zijn effectiviteit bij gewichtsverlies. Twee meta-analyses, of studies die de resultaten van meerdere eerdere studies analyseren en samenvatten, werden uitgevoerd om het effect van hypnotherapie op gewichtsverlies te onderzoeken.

De eerste meta-analyse vergeleek hypnotherapie met een controlegroep die geen hypnotherapie kreeg. De resultaten toonden aan dat degenen die hypnotherapie kregen significante verbeteringen in gewichtsverlies hadden in vergelijking met de controlegroep. Aan het einde van de behandeling had de gemiddelde deelnemer die hypnotherapie kreeg meer gewicht verloren dan 94% van de controlegroep. Zelfs bij follow-up, een periode nadat de behandeling was beëindigd, was de gemiddelde deelnemer die hypnotherapie kreeg meer afgevallen dan 81% van de controlegroep.

De tweede meta-analyse keek naar het effect op gewichtsverlies van het toevoegen van hypnotherapie aan cognitieve gedragstherapie (CGT), een soort therapie die erop gericht is negatieve gedachtenpatronen en gedragingen te veranderen. De resultaten toonden aan dat degenen die een combinatie van CGT en hypnotherapie kregen een klein tot groot effect hadden op gewichtsverlies in vergelijking met degenen die alleen CGT kregen. Aan het einde van de behandeling was de gemiddelde deelnemer die CGT en hypnotherapie kreeg meer afgevallen dan 60% van degenen die alleen CGT kregen. Bij de follow-up steeg dit aantal tot 79%.

In het algemeen suggereren deze bevindingen dat hypnotherapie effectief is in het produceren van gewichtsverlies over een relatief korte periode.

The Effectiveness of Hypnosis as an Intervention for Obesity: A Meta-Analytic Review

Comments are closed.