blog empathie

De kracht van Empathie

Het voelt alsof we momenteel leven in een wereld waarin iedereen op zichzelf gericht is. We maken ons allemaal zo veel zorgen over onszelf dat we vergeten naar het grotere geheel te kijken. Het is bijna alsof we geen gevoel van gemeenschap meer omarmen. Mischien ontbreekt het ons aan compassie? Het probleem zou daar kunnen liggen, want empathie die mooie voordelen met zich meebrengt.

Verhoogt je geluk

Het tonen van mededogen is iet alleen een onbaatzuchtige daad; het vergroot ook je eigen geluk. Een studie van Harvard toonde aan dat geld doneren meer vreugde kan brengen dat het aan jezelf besteden.

Verhoogt aantrekkelijkheid

Positieve eigenschappen zoals vriendelijkheid en compassie versterken de perceptie van aantrekkelijkheid. In een studie beoordeelden mensen portretten als aantrekkelijker wanneer ze geassocieerd werden met eigenschappen zoals empathie.

Versterkt Relaties

Empathie is een hoeksteen van sociale relaties, of ze nu romantisch zijn of niet. Mensen voelen zich comfortabeler en receptiever als ze met begrip worden benaderd

Verheft de gemeenschap

Mededogen strekt zich uit tot buiten persoonlijke relaties; het heeft de kracht om je hele gemeenschap te verheffen. Handelingen van vriendelijkheid kunnen zich als een golf verspreiden, zoals aangetoond in de studie van James Fowler over de ‘besmettelijke aard’ van vriendelijkheid.

Verbetert Mentale Welzijn

Empathie strekt zich uit tot jezelf. Mildheid en begrip voor jezelf cultiveren is cruciaal. Onderzoek wijst op een duidelijk verband tussend zelfmededogen en het algehele welzijn van een individu.

Verhoogt Zelfrespect

Deelnemen aan compassievolle handelingen, zoals doneren of vrijwilligerswerk, is gekoppeld aan verhoogde academische aspiraties en zelfrespect, vooral bij tieners.

Bevordert Gezondheid en Levensduur

De voordelen van empathie beperken zich niet tot zelfrespect; ze strekken zich uit tot verbeterde sterftecijfers. Vooral bij oudere vrijwilligers. Handelingen van compassie, zoals vrijwilligerswerk voldoen aan zowel individuele als maatschappelijke behoeften.

Faciliteert Conflictresolutie

Het leven omvat onvermijdelijk conflicten, maar empathie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor effectieve conflictresolutie. Het wordt makkelijker om anderen te begrijpen wanneer je hen met empathie benadert.

Cultiveert Kalmte

Streven naar meer empathie leidt natuurlijk tot meer geduld en minder irritatie. Het wordt eenvoudiger om kleine misstappen te vergeven, waardoor belangrijkere kwesties moeiteloos van je afglijden.

Onderneem concrete stappen !

  • Doe iets vanuit empathie voor een dierbare. Wie in jouw leven heeft behoefte aan een onverwachte oppepper?

  • Doe iets compassievol voor jezelf. Wanneer was de laatste keer dat je iets puur voor jezelf deed?

  • Doe iets medelevend voor iemand die je niet kent. Doe jij iets vrijwilligs? Zet je je in voor sociale doelen?
Aanvullend leesmateriaal:

Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind To Yourself

Dit boek biedt deskundig advies over hoe je zelfkritiek kunt beperken en de negatieve effecten ervan kunt tegengaan, zodat je jouw hoogste potentieel kunt bereiken en een meer tevreden, vervuld leven kunt leiden.

Radical Compassion

In dit oprecht en uiterst praktisch boek biedt ze een tegengif: een gemakkelijk aan te leren vierstappen-meditatie die snel de greep van moeilijke emoties en beperkende overtuigingen losmaakt. Elke stap in de meditatiepraktijk (herkennen, toelaten, onderzoeken, voeden) wordt tot leven gebracht door gedenkwaardige verhalen gedeeld door Tara en haar studenten. Ze behandelen gevoelens van overweldiging, verlies, zelfafwijzing, pijnlijke relaties en traumatische ervaringen. Stap voor stap ontdekken ze de bronnen van liefde, vergeving, mededogen en diepe wijsheid die in ons allemaal levendig zijn.

Training in Compassion

Lojong is de Tibetaans boeddhistische praktijk van het werken met korte zinnen (genaamd “slogans”) om bodhichitta te genereren, het hart en de geest van verlicht mededogen. Met wortels die teruggaan tot het jaar 900, heeft de praktijk in de afgelopen 2 decennia meer aanhangers in het Westen gekregen, mede dankzij de invloed van Amerikaanse boeddhistische leraren zoals Pema Chodron. De effectiviteit en toegankelijkheid hebben de praktijk uit haar boeddhistische context gehaald en in het leven van niet-boeddhisten over de hele wereld gebracht.

Awakening Compassion At Work

Het lijden op de werkplek kan onze collega’s en medewerkers beroven van menselijkheid, waardigheid en motivatie, en is een onherkende en kostbare last voor het potentieel van organisaties. Puttend uit bewijsmateriaal van 2 decennia veldonderzoek laten wetenschappers en consultants Monica Worline en Jane Dutton zien dat het verlichten van dergerlijk lijden meetbare concurrentievoordelen oplevert op gebieden zoals innovatie, samenwerking, servicekwaliteit, en het aantrekken en behouden van talent. Ze schetsen ier stappen om lijden met mededogen te benaderen en laten zien hoe je een capaciteit voor mededogen kunt integreren in de structuren en praktijken van een organisatie. Want uiteindelijk, zoals ze schrijven, “Empathie is een onvervangbare dimensie van excellentie voor elke organisatie die het beste wil halen uit haar menselijke capaciteiten.”

Mindful Compassion

Geschreven door de grondlegger van Compassiegerichte therapie (CFT), Paul Gilbert, en voormalig boeddhistische monnik, Choden, is Mindful Compassion een unieke samenstelling van evolutionaire en boeddhistische psychologie. In dit baanbrekende boek leer je hoe traditionele mindfulness en compassie harmonieus kunnen samenwerken om een nieuwe, effectieve en praktische benadering te bieden om alledaagse emotionele en pyschologische problemen te overwinnen.

AudioHypnose - Minder Zorgen Maken

Leer hoe je repetitieve gedachten kunt stoppen, verminder stress en leef meer in het moment.

Deze AudioHypnose helpt je beter en meer ontspannen te voelen.

 

Comments are closed.