banner-juni 1880x1235

De Kunst van Relaties

Een sleutel tot een gelukkig leven is het opbouwen van vervullende relaties. Verlang je naar een hechte kring van mensen die je inspireren om te groeien? Je bent niet alleen. Velen van ons hebben veel kennissen maar vinden het lastig om emotionele barrières te doorbreken en diepere, bevredigende relaties te ontwikkelen.

Als dit bekend klinkt, lees dan de volgende tips om betekenisvolle relaties op te bouwen voor een leven vol liefde en vervulling.

Accepteer imperfectie

Volmaaktheid is een illusie. Het is onrealistisch om te verwachten dat al je relaties vlekkeloos zullen zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat er hoogte- en dieptepunten zullen zijn. Het besef dat niemand perfect is, helpt om realistische verwachtingen te behouden voor je relaties. 

CARPP Consistentie, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, responsiviteit en voorspelbaarheid (ConsistencyAvailablilityReliabilityResponsivenessPredictability) zijn de vijf elementen die Dr. Amir Levine, een psychiater, heeft geïdentificeerd als de fundamenten van een veilige relatie.

Aanwezig zijn

Om dichter bij iemand te komen, is het essentieel om aanwezig te zijn. Hoewel sommigen van ons moeite hebben met sociale situaties, zouden we nog steeds moeten proberen aanwezig te zijn bij belangrijke gebeurtenissen in het leven van onze dierbaren, zowel in goede als in slechte tijden. Het gaat niet alleen om aanwezig zijn bij vieringen; soms is het ook belangrijk om aanwezig te zijn om te helpen of steun te bieden.

Leer luisteren

Wil je echt een nauwere relatie met je vrienden? Luister dan echt naar hen, in plaats van alleen maar te wachten op je kans om te praten. Laat zien dat je om hen geeft door aandachtig te luisteren naar wat ze te zeggen hebben en door interesse te tonen met je lichaamstaal en vervolgvragen. Je zult versteld staan van wat je kunt leren wanneer je echt naar anderen luistert.

Toon interesse

Het is niet alleen belangrijk om beter te luisteren, maar ook om echt en oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander. Toon enthousiasme wanneer zij enthousiast zijn over iets. Geniet van de tijd die je met hen doorbrengt en wees niet bang om dit te laten zien.

Relaties vereisen vertrouwen

Vertrouwen is van vitaal belang in elke relatie en vormt een tweerichtingsverkeer. Het is belangrijk dat je je innige vrienden vertrouwt en dat zij ook op jou kunnen rekenen. Als het vertrouwen ooit wordt geschaad, is het noodzakelijk om concrete stappen te ondernemen (meer dan alleen maar sorry zeggen) om het te herstellen. Zonder deze acties zal een hechte relatie moeilijk te handhaven zijn.

Laat jezelf zien

Jezelf laten zien kan voor sommige mensen moeilijk zijn, maar het is essentieel om een hechte relatie te hebben. Hoe meer je anderen in je leven toelaat en hen de echte jij laat zien, hoe sterker je band zal worden.

Bespreek verschillen

Communicatie is een ander essentieel element van elke gezonde relatie. Het vermogen om over dingen te praten, zelfs over moeilijke onderwerpen, is van groot belang. Respectvol oneens kunnen zijn is cruciaal, evenals het vermogen om feedback te geven en te ontvangen.

Respecteer grenzen

Een hechte relatie houdt niet noodzakelijk in dat je fysiek dichtbij elkaar bent, noch dat je constant elkaars tijd in beslag neemt. Het omvat ook tijd apart nemen en het stellen van gezonde grenzen. Het respecteren van de grenzen van anderen is nodig om een echte vriend te zijn.

Onderneem concrete stappen !

  • Neem even de tijd om te reflecteren op je relaties. Voel je je vervuld in je huidige relaties? Welke relaties zijn het belangrijkst voor jou op dit moment?

 

  • Denk na over welke relaties je graag zou willen ontwikkelen. Identificeer één of twee personen met wie je graag een nauwere band zou willen hebben. Dit kunnen vrienden, familieleden, of zelfs collega’s zijn.

 

  • Nu is het tijd om actie te ondernemen. Kies een van de bovenstaande tips die je hebt overwogen en zet deze vandaag in werking. Stuur bijvoorbeeld een berichtje naar die persoon die je graag beter zou willen leren kennen, of plan een activiteit samen met een dierbare.
Aanvullend leesmateriaal:

I Hear You: The Surprisingly Simple Skill Behind Extraordinary Relationships

Ontdek de kracht van validatie in deze meeslepende drie uur durende leeservaring. Leer waarom en hoe deze waardevolle, maar vaak ondergewaardeerde communicatievaardigheid van invloed kan zijn op je relaties. Of je nu je band met je partner wilt versterken, beter wilt communiceren op het werk, of diepere verbindingen wilt maken met vrienden en familie, dit boek biedt eenvoudige en bewezen technieken om elke relatie te verbeteren.

The Relationship Cure

Ontdek de kracht van ontspannen concentratie: de sleutel tot het bereiken van meer met minder inspanning. Leer hoe je stress kunt verminderen en je focus kunt vergroten, waardoor je productiever, creatiever en succesvoller kunt worden in alles wat je doet.

Healthy Relationships

Ontdek Dr. John Gottmans revolutionaire vijfstappenprogramma om relaties te herstellen en te laten floreren. Leer hoe sterke relaties ontstaan door effectieve uitwisseling van “emotionele vragen”. Dit boek biedt tools om verbindingen te verdiepen en op maat gemaakte programma’s voor belangrijke relaties in het leven.

Work Better Together: How to Cultivate Strong Relationships

Versterk de bedrijfscultuur en verhoog de productiviteit en winstgevendheid door sterke interpersoonlijke relaties op de werkvloer te bevorderen. Onderzoek toont aan dat authentieke, op vertrouwen gebaseerde relaties de tevredenheid op het werk, betrokkenheid, productiviteit en behoud vergroten, en zelfs de kosten van gezondheidszorg verlagen.

The Art of Showing Up: How to Be There for Yourself and Your People

Het maken van verbindingen met anderen kan moeilijk zijn, maar je bent niet alleen. “The Art of Showing Up” biedt richting voor het opbouwen van bevredigende relaties in ons moderne tijdperk. Leer moedig je behoeften te definiëren, je tijd te herwinnen en zelfzorg te omarmen. Wees er voor anderen door om hulp te vragen wanneer nodig en actie te ondernemen tijdens crisissituaties. Ontmoet nieuwe vrienden, zorg voor hen en beëindig toxische vriendschappen vriendelijk. Help anderen zich meer gezien en OK te voelen!

AudioHypnose - Jaloezie

Ondervind je hinder van jaloezie in je relaties?

Onze AudioHypnose MP3’s hebben als doel je te assisteren bij het reguleren van deze emotie. Krijg toegang tot 6 downloadbare audiobestanden en een uitgebreide handleiding.

Bezoek de webshop via deze link

 

Comments are closed.