kijkperspectief veranderen

Kun jij goed relativeren?

We hebben allemaal te maken met uitdagingen in ons leven. Hoe gezegend we ons ook voelen, er zullen zich situaties voordoen die het tegendeel bewijzen. Vaak slokken deze problemen ons op, en hebben we het gevoel dat er geen uitweg is. Als je je ooit zo hebt gevoeld, dan heb je misschien een andere kijk nodig.

Het vermogen om je problemen te herkennen en ze in een context te plaatsen is de sleutel tot geluk en productiviteit. Iedereen kan leren relativeren, en deze 9 tips helpen je om er mee te beginnen.

Denk verder dan dit moment

Als je actief met een probleem bezig bent, neemt het een hoop mentale ruimte in beslag. Op dit moment kan het er slecht uitzien. Probeer de tijd te nemen om aan de toekomst te denken. Het kan je helpen de dingen in perspectief te plaatsen als je bedenkt hoeveel dit alles er over 10 jaar toe zal doen.

Stop en reflecteer

Bij sommige problemen kunnen je gevoelens de feiten naar de achtergrond verdringen. Neem de tijd om na te denken over wat je doormaakt. Onderzoek welke gevolgen de gebeurtenis werkelijk voor je heeft. Bedenk hoe erg de dingen zijn. Vraag jezelf af of er ook positieve kanten aan deze situatie zitten.

Behandel je innerlijke monoloog niet als een waarheid

Er bestaat zoiets als de innerlijke criticus. Je kan dat stemmetje in je hoofd niet altijd vertrouwen. Vaak is onze innerlijke dialoog overdreven negatief. Net zoals je je negatieve zelfpraat in twijfel moet trekken, moet je je ook afvragen of dat stemmetje de dingen niet opblaast.

Wat zou je beste vriend(in) zeggen?

Wanneer je moeite hebt om je perspectief over iets te veranderen, vraag jezelf dan af wat je beste vriend(in) je zou zeggen. Waarschijnlijk zullen ze een andere positieve draai aan de situatie geven dan je had gedacht. Op zijn minst zullen ze je eraan herinneren dat je alles aankan wat op je pad komt.

Ga eens lekker in de natuur rondlopen

 

Soms is een wandeling in een rustig park voldoende om je gedachten te verzetten. Wat tijd doorbrengen in de natuur is een geweldige manier om je los te koppelen van de kleinigheden, en je te herinneren dat er een enorme wereld om je heen is. Je problemen voelen vaak klein in vergelijking met de uitgestrektheid van de natuur.

Besteed tijd bij het helpen van kwetsbare mensen

Hulpbehoevende mensen helpen is een winnende strategie. Je helpt iemand die het nodig heeft – Je geeft jezelf een boost. Het is een goede herinnering dat jouw problemen voor andere mensen misschien heel onbenullig lijken. Zo’n reminder kunnen we allemaal wel eens gebruiken.

Breng wat tijd door met kinderen

Tijd doorbrengen in het gezelschap van kinderen is een prachtige manier om je visie te veranderen. Het herinnert je aan een eenvoudigere tijd toen je zorgen verdwenen voor het volgende avontuur. Hun kinderlijke onschuld en zorgeloze houding hebben een bepaalde invloed op jou.

Stop met je zorgen te maken over “moeten”

Als je een ingrijpende wijziging in je zienswijze nodig hebt, vergeet dan alle “moeten” van de wereld. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je “zou moeten” zijn op een bepaalde leeftijd. Belast jezelf niet met het idee van de maatschappij over wat je “zou moeten” hebben of “zou moeten” doen. Je gaat je gelukkiger voelen als je je gewoon concentreert op je eigen agenda.

Focus op wat je kan veranderen

Als je te maken hebt met een moeilijke situatie, leun dan achterover en zoek uit wat je wel en niet kan beïnvloeden. Zodra je dat hebt gedaan verschuif je je aandacht naar actie ondernemen. Je weet wat je kan doen, dus hoef je alleen nog maar stappen te ondernemen om die problemen aan te pakken.

3 uitvoerbare stappen om je gedrag te veranderen

3 uitvoerbare stappen om tot zelfinzicht te komen
Aanvullend leesmateriaal:

1. You Can Be Happy No Matter What

Veel mensen geloven dat ze alleen gelukkig kunnen zijn als hun problemen zijn opgelost, relaties verbeteren en doelen zijn bereikt. In deze eenvoudige gids laat Dr. Richard Carlson de lezers zien hoe je op dit moment gelukkig kunt zijn – ongeacht de situatie. Zijn beweegredenen zijn gebaseerd op de principes van Thought (gedachten zijn vrijwillig, niet onvrijwillig); Mood (denken is een vrijwillige die functie varieert van moment tot moment en deze variaties worden stemmingen genoemd); Separate Realities (iedereen denkt op een unieke manier en leeft in afzonderlijke psychologische werkelijkheden); Feelings (gevoelens en emoties dienen als een barometer voor wanneer men “off-track” is en op weg is naar ongeluk); en the Present Moment (het enige moment waarop echte tevredenheid, voldoening en geluk).  Dit tijdloze boek leidt de lezers door de uitdagingen van het leven en herstelt onderweg de levensvreugde.

2. The 7 Perspectives of Effective Leaders

Op basis van zijn 25 jaar ervaring als succesvol CEO en executive coach, en inclusief gesprekken en denkwerk van meer dan 20 bekende bedrijfs- en organisatieleiders, ontvouwt Daniel Harkavy een bewezen denkkader dat u kunt implementeren voor onmiddellijke resultaten in de cultuur en prestaties van uw organisatie. Als u uw leiderschap wilt verbeteren, biedt dit boek u een eenvoudig kader om dat te doen.

3. Purposeful Perspectives

Decennialang hebben zwarte vrouwen een gedragscode geërfd die ons uiteindelijk verplichtte een beeld van kracht en heldendom te projecteren zonder enige echte emotie. Deze code diende zowel als een bron van druk als een mechanisme om te overleven. Maar met de tijd komt de evolutie, en naarmate meer zusters zich storten op stevige gesprekken die hun mentale, fysieke en spirituele gezondheid en welzijn bevorderen, definiëren zij met passie wat het betekent om gezond, gelukkig en heel te zijn.

Als je klaar bent om los te komen van de overtuigingen, houdingen en angsten die je hoop op geluk en zelfacceptatie gegijzeld houden door een oud verhaal dat niet langer de vrouw dient die je wilt worden, dan is het nu tijd!

4. Peace, Possibilities and Perspective

We zijn allemaal op deze planeet gezet om te gedijen. We zijn bedoeld om het leven te ervaren met vrede, tevredenheid en vreugde. Als je je afvraagt hoe je dat doet, dan ben je hier aan het juiste adres. Julie Bruns geeft haar 8 geheimen om vrediger te worden, de mogelijkheden te zien en het perspectief te benutten.     

5. Keep the Big Things Big and the Little Things Little

Uiteraard, het leven is gevuld met de kleine mogelijkheden voor ons om te stressen, ons zorgen te maken en ons te ergeren. Maar we moeten onze energie sparen voor de grote dingen! Dit boek, met grappige en schattige dierenfoto’s die je doen “awwww”, zal je aanmoediging, gelach en inspiratie brengen om de dingen in perspectief te houden.

Comments are closed.