Leven onder druk blog

Leven onder druk

Leven onder druk is een gedeelde ervaring voor ons allen. Of het nu gaat om strakke deadlines op het werk, het samenstellen van een verkooppresentatie voor een nieuwe klant, of omgaan met de uitdagingen van het thuisfront, zoals het vervullen van de behoeften van je gezin of de zorg voor een dierbare.

We delen negen waardevolle tips over hoe je jouw focus kunt behouden te midden van verschillende vormen van druk. Lees verder voor praktische inzichten en inspiratie.

Concentreer je op het voltooien van één taak

Druk zorgt ervoor dat je je focus verliest. Al snel merk je dat je bezig bent met acht verschillende projecten en er geen een afrondt. Het helpt om de taken die je moet doen op te sommen en vervolgens één daarvan te kiezen om te voltooien. Ga dan verder met de volgende. Voor je het weet, heb je de hele lijst afgerond.

Stop met uitstellen

Als je een uitsteller bent ,creëer je onnodige druk voor jezelf. Vaak komt druk voort uit een gebrek aan actie. Nu is niet het moment om dingen uit te stellen; in plaats daarvan verhoog je je angst en stress. Pak gewoon die eerste taak op en begin eraan!

Neem regelmatig pauzes

Je kunt dit beschouwen als tegenstrijdig. Zodra je in een ritme komt, wil je dingen gedaan krijgen. Toch loop je het risico op overbelasting en burn-out zonder af en toe een pauze om opnieuw te focussen en te ontspannen. Er zijn veel technieken om je te helpen concentreren die je kansen bieden voor pauzes; zoals de pomodoro-techniek.

Vertraag en adem diep

De extra druk die je ervaart, activeert stresshormonen voor je vecht- of vluchtmechanismen. Diep ademhalen vertelt je lichaam om die hormonen te stoppen met aanmaken. Geconcentreerde ademhalingstechnieken helpen je om je geest te heroriënteren op de taken waaraan je op dat moment werkt.

Maak slaap een prioriteit

Een gebrek aan slaap maakt dingen erger, en stress veroorzaakt slapeloosheid bij sommige mensen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Hoe meer druk je ervaart, hoe belangrijker het is om je slaap te waarderen. Het helpt als je een bedtijd-routine creëeert om je geest te helpen ontspannen, inclusief het uitschakelen van elektronische apparaten voor het slapengaan.

Handhaaf je bewegingsroutine

Slaap helpt je geest en lichaam zichzelf te herstellen. Bewegen helpt je lichaam beter met stress om te gaan door hormonen aan te maken die je een beter gevoel geven. Onder druk staan is geen reden om te stoppen met bewegen. Het is juist wel een goede reden om je routine te behouden of er één op te bouwen.

Accepteer fouten en ga verder

Je maakt misschien meer fouten als je onder druk staat en voelt je dan meer gefrustreerd. Het is nuttig om je houding ten opzichte van het maken van fouten te heroverwegen en ze te beschouwen als een kans om te leren en te groeien.

Vraag om hulp

Het is prima om hulp en ondersteuning te vragen wanneer de druk te veel wordt. Praat met je collega’s, baas, partner of vriend over wat je nodig hebt en hoe ze je kunnen ondersteunen. Het is veel beter om je trots in te slikken dan een grote fout te maken terwijl je in een stressvolle situatie verkeert.

Leer van de druk

Voortdurend werken onder druk is niet goed voor je welzijn. Uiteindelijk raak je uitgeput als je niet leert van elke ervaring. Overweeg momenten van onnodige stress in het verleden en zoek naar patronen. Ontwikkel een strategie om te voorkomen dat dit zich herhaalt.

  • Denk na over de druk waar je momenteel onder staat en ontwikkel een strategie om ermee om te gaan. Het kan nodig zijn om alles wat je moet bereiken op te schrijven en ze vervolgen te prioriteren.

  • Gebruik een Timer om hypergefocust te blijven op een taak gedurende een bepaalde periode. Zodra de timer afgaat, loop weg en neem pauze van 5 a 10 minuten om je brein te resetten voor de volgende werksessie.

  • Ga vroeger naar bed om je lichaam de broodnodige rust te geven. Je kunt overwegen alle elektronische apparaten uit te schakelen en het licht te dimmen, zodat je geest tot rust kan komen voordat je onder de dekens kruipt.

Onderneem concrete stappen !

Aanvullend leesmateriaal:

The Pressure Principle

Druk is een constante factor in ons leven. Of het nu gaat om het halen van een deadline, het geven van een toespraak, of koken voor een dinerfeest. Maar hoe zou het eruit zien als we druk kunnen benutten en in ons voordeel kunnen gebruiken? Van het cultiveren van een mindset zonder grenzen tot het benutten van de prestatie verbeterende krachten van taal, dit boek zal je helpen om je beste prestaties te leveren, zowel op het werk als thuis.

Finding Focus in a busy World

De sleutel tot meer b ereiken met minder inspanning is ontspannen concentratie: het vermogen om je te richten op de taak op handen tot voltooiing, en de helderheid van geest om te weten wat überhaupt de moeite waard is om te doen. Dit boek laat zien hoe je stress kunt verminderen en je focus kunt vergroten, zodat je productiever – creatiever en succesvoller kunt worden in alles wat je doet.

Focus: The Hidden Driver of Excellence

Aandacht werkt als een spier: gebruik het slecht en het kan verschrompelen, gebruik het goed en het groeit. In een tijdperk van onstuitbare afleidingen betoogt Goleman overtuigend dat we nu meer dan ooit moeten leren om de focus te verscherpen als we willen omgaan met – laat staan gedijen in – een complexe wereld. Hij analyseert zijn onderzoek naar aandacht in drie categorieën: innerlijke, andere en externe focus.

Peak Mind: Find Your Focus

Of je nu gewoon aan het browsen bent, met vrienden praat of probeert je te concentreren tijdens een belangrijke vergadering, het lijkt erop dat je je aandacht niet kunt vasthouden. Hoe hard je ook probeert, je bent ergens anders. Het gevolg is dat je 50% van je leven mist, inclusief de meest belangrijke momenten… Het goede nieuws: er is niets mis met jou; je hersenen zijn niet kapot. Het menselijk brein is ontworpen om afleidbaar te zijn. Het nog betere nieuws: je kunt je brein trainen om effectiever aandacht te schenken!

Radicale Focus

“Dit boek is nuttig, praktische en eigenlijk leuk om te lezen! Als je wilt dat je team zich richt op echte, meetbare doelen, zal Radical Focus je leren hoe je dit snel en duidelijk kunt doen” – Lauren Klein, Principal

AudioHypnose - Omgaan met Prikkels (ADHD)

Voel je je overweldigd door constante prikkels en afleidingen?

Met deze AudioHypnose kun je leren om prikkels te beheersen en je concentratie te verbeteren.

 

Comments are closed.