leren uit je fouten

Stop dezelfde fouten te herhalen

Er is niets mis met het maken van fouten. Fouten maken is immers een van de belangrijkste manieren waarmee we leren, groeien en allerlei belangrijke kwaliteiten opbouwen, zoals doorzettingsvermogen en veerkracht.

Fouten worden een probleem wanneer we dezelfde fouten blijven herhalen. Als we steeds dezelfde fout maken, leren we er niets van. Erger nog, het herhalen van dezelfde fouten blokkeert elke positieve vooruitgang die we in ons leven boeken.

Als dit je bekend in de oren klinkt, en je bent klaar om te stoppen met het maken van dezelfde fouten, overweeg dan deze negen tips…

1. Identificeer de fouten die je herhaalt

 

Je kan pas actie ondernemen  als je je fouten identificeert en erkent. Streef ernaar om meer bewust te zijn van het huidige moment. Wanneer je een fout maakt, vraag jezelf dan af of dit iets is wat je blijft doen. Zodra je een idee hebt van de fouten die je steeds weer maakt, kan je ze corrigeren. 

2. Waarom blijft dit gebeuren?


Als je eenmaal een fout (of meerdere) hebt ontdekt die je blijft herhalen, vraag jezelf dan af waarom dit blijft gebeuren. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen van het feit dat jij steeds in herhaling valt, omdat je dan de dieper liggende drijfveer kan aanpakken. 

3. Hoe benadelen mijn fouten mij?

 

Een goede manier om te voorkomen dat je dezelfde fouten opnieuw maakt, is zorgvuldig nagaan hoe ze je schaden. Wanneer je de negatieve impact van je fouten identificeert, zal je je vanzelf gemotiveerder voelen om ermee te stoppen. 

4. Leer een les uit je fouten

 

Een fout is geen probleem als het je een les leert. Zorg ervoor dat je een les trekt uit elke fout die je maakt. Als het gaat om terugkerende fouten, moet de les zijn: het identificeren van manieren om te voorkomen dat de fout opnieuw wordt gemaakt.

5. Maak een plan

 

Als je moeite hebt om bepaalde fouten te vermijden, maak dan een actieplan. Neem de tijd om stappen op te schrijven die je kan nemen om de fout aan te pakken. Deze simpele handeling geeft je niet alleen een plan om in actie te komen, maar het helpt ook je onderbewustzijn de fout (hopelijk) te herkennen voordat het weer gebeurt.

6. Verander je gewoonten

 

Als je dezelfde dingen blijft doen, blijf je dezelfde fouten maken. Het is misschien tijd om de boel een beetje om te gooien. Door positieve gewoonten op te bouwen (of negatieve te vermijden), verander je de manier waarop je bepaalde handelingen verricht. Het ideale gevolg is dat je andere resultaten krijgt, wat voldoende kan zijn om bepaalde terugkerende fouten te vermijden.

7. Pak je zwakke punten aan

 

Zodra jij je terugkerende fouten hebt geïdentificeerd, ga dan na of ze gedeeltelijk worden veroorzaakt door je kwetsbaarheden. Zo ja, overweeg dan de stappen die nodig zijn om die gebreken aan te pakken. Als je een zwak punt niet alleen kan aanpakken, overweeg dan een goede vriend of hulpverlening in te schakelen. 

8. Verontschuldigingen moeten iets betekenen

 

Als je herhaaldelijk het soort fouten maakt waarvoor je je moet verontschuldigen, bedenk dan dat een verontschuldiging iets moet betekenen. Neem de tijd om te bedenken hoe je iemand anders schade hebt berokkend, en als je je verontschuldigt, doe het dan doordacht en oprecht. Als je de ernst van je fouten inziet, is het gemakkelijker om ze te vermijden. 

9. Omring jezelf met eerlijke vrienden

 

Een geweldige manier om de cyclus van herhaalde fouten te doorbreken is om vrienden te hebben die niet bang zijn om je te vertellen hoe het zit. Als je dierbaren hebt die zich comfortabel genoeg voelen om je uit te dagen, helpt het je te voorkomen dat je herhaaldelijk dezelfde fouten maakt. Zij zullen je de dingen vertellen die je misschien niet aan jezelf wil toegeven. 

3 uitvoerbare stappen om je gedrag te veranderen

zelfreflectie fouten maken

Aanvullend leesmateriaal:

1. You’re about to make a terrible mistake!

 

Briljant, leuk en wijs – een geweldige gids voor verstandige besluitvorming in het bedrijfsleven en in het dagelijks leven. Dit boek zou wel eens de beste investering kunnen zijn die je dit jaar doet.

2. Past Present: How to Stop Making the Same Relationship Mistakes -and Start Building a Better Life

 

Waar we ook staan in het leven, zowel onze grootste vreugden als onze diepste hartzeer zijn verbonden met de mensen in ons leven – familie, vrienden of collegas. En ieder van ons brengt zowel vreugde als gebrokenheid in relaties. De oorsprong van onze vreugde en ellende is vaak terug te vinden in de omgangspatronen die we leerden toen we jong waren. We gaan met anderen om op een manier die de vervormde boodschappen weerspiegelt die we eerder in ons leven hebben gehoord en geïnternaliseerd. Het goede nieuws is dit: we hoeven niet vast te zitten in deze patronen.

3. Why Can’t I Get What I Want? : How to Stop Making the Same Old Mistakes

 

Onderzoek hoe levenslange negatieve patronen kunnen worden beïnvloed door de manier waarop een individu informatie verwerkt en de wereld bekijkt

4. Thinking, Fast and Slow


Kijkt naar de manier waarop onze hersenen werken, en hoe we beslissingen nemen. Dit boek onthult hoe onze geest struikelt over fouten en vooroordelen (zelfs als we denken dat we logisch bezig zijn), en geeft je praktische technieken om langzamer en slimmer te denken. Het stelt je in staat betere beslissingen te nemen op je werk, thuis en bij alles wat je doet.

5. Why We Make Mistakes: How We Look Without Seeing, Forget Things in Seconds, and Are All Pretty Sure We Are Way Above Average

 

In zijn zoektocht om onze onvolkomenheden te begrijpen, verdiept Hallinan zich in psychologie, neurowetenschappen en economie, met uitstapjes naar de luchtvaart, consumentengedrag, geografie, voetbal, aandelen kiezen en meer. Hij ontdekt dat sommige van dezelfde kwaliteiten die ons efficiënt maken ons ook vatbaar maken voor fouten. We leren ons snel door de wereld te bewegen, herkennen snel patronen, maar zien details over het hoofd. Daarom ontdekken dertienjarige jongens fouten die NASA-wetenschappers over het hoofd zien, en kun je het bier in je koelkast niet vinden.

Comments are closed.